Olet nainen, olet tyhmä

September 30, 2014

Minun piti kirjoittaa tästä vuosi sitten. Sitten suunnittelin kirjoittamista kaksi viikkoa sitten. Vasta kun perjantaina poistuin liikkeestä ja autoon päästyäni kyyneleet vierivät poskilleni päätin, että tällä kertaa myös kirjoitan.

Kun kolme vuotta sitten allekirjoitin paperit ensimmäisestä omasta autosta en voinut kuvitellakaan miten voimattomaksi saattaisin itseni tuntea sen takia.
Autossani ei ole ollut koskaan mitään vikaa - Fordini ei ole edes kovimmilla pakkasilla jättänyt käynnistymättä. Sana merkkihuolto taas on tällä hetkellä minulle kuin saavillinen kylmää vettä suoraan kasvoille.

Olen tottunut pärjäämään, hoitamaan asiani itse. Muuta vaihtoehtoa ei ole ollut, ei yrittäjänä voi pyytää äitiä soittamaan tukkuun vääristä tuotteista. Vaikka olin vasta 22 vuotias kun avasin oman liikkeeni olen pärjännyt, olen pystynyt hoitamaan kaiken itse enkä ole tuntenut oloani koskaan liian tyhmäksi jonkin asian suhteen. Keskiviikkona liikkeeni täyttää viisi vuotta - olen tehnyt unelmastani totta eikä esteenä ikinä ole ollut se, että olen nainen.


Monet asiakkaani varoittelivat siitä, että naisia yritetään helposti huijata autoon liittyvissä jutuissa. Neuvoivat pysymään tiukkana ja sanomaan auton huoltoon viedessä, että mitään ylimääräistä ei saa tehdä. Otin neuvosta vaarin ja ensimmäisen vuoden huollon suhteen ei ollut mitään ongelmia.
Kun vuosi sitten varasin autolleni kahden vuoden huollon varmistin hinnan jo aikaa varatessa. Kun vein auton huoltoon varmistin hinnan myös siinä kohtaa ja kerroin taas ettei mitään ylimääräistä saa tehdä. Kun menin hakemaan autoani oli hinta muutamassa tunnissa kohonnut lähes 60€. Olin yksin hakemassa autoani ja tiesin, että jos en nyt heti sano jotain joudun maksamaan tyhjästä 60€ ylimääräistä. Sain suuni auki, mies näpytteli hetken konetta ja rahasti minulta ennakkoon sovitun hinnan. Hän ei edes yrittänyt väittää hänen hinnan olevan oikeassa ja ihmettelin asiaa suuresti jälkikäteen.
Voiko todella olla mahdollista, että merkkihuollossa ihan vaan koitetaan saisiko naiselta ihan huomaamatta pyydettyä vähän suurempaa hintaa!?

Minulla jäi tilanteesta todella huonot fiilikset enkä olisi millään halunnut enää autoani sinne viedä. Koska ostin auton uutena oli minun pakko huollattaa se kolmena peräkkäisenä vuotena merkkihuollossa takuun säilymisen vuoksi. Kun katsastuskutsuja alkoi tulemaan tajusin, että takuu umpeutuu syyskuun puolessa välissä ja auto pitäis sitä ennen vielä huoltaa. Eihän täällä Salossa ole kuin yksi merkkihuolto enkä lomani takia ehtinyt alkaa miettimään auton viemistä esimerkiksi Turkuun. Olisi kyllä pitänyt!

Unohdin varata huollon ennen lomalle lähtöä ja niinpä isäni kävi varaamassa autolleni ajan reissussa ollessani. Pyysin häntä myös kysymään huollon hinnan kun kilometrejä autooni on kolmessa vuodessa kertynyt vähän alle 21 000.
Kun sitten syyskuun 12. päivä vein autoni huoltoon olin menettää hermoni samantien. Hintaa kysyessäni minulle ilmoitettiin lähes 60€ kalliimpi hinta kuin isälleni huoltoa varatessa. Sama kusetus meininki siis jatkui kuin vuosi sitten. Mainitsin hinnasta eikä mies tiskin takana taaskaan alkanut väittämään vastaan sen suhteen, että hänen sanomansa hinta olisi se oikea. Kovin erikoista.


Asia vaivasi mieltäni niin kovasti, että kysyin lähtisikö äitini autoa hakemaan kanssani päivemmällä. Ajattelin, että en jaksa taas alkaa tappelemaan hinnasta kun se tuntui muuttuvan miten sattuu.
Onneksi otin äitini mukaan - muuten olisi edessä ollut vähän kalliimpi paukku auton korjaamisesta.
Kuin ohimennen mies mainitsi, että yksi pallonivel on väljä. Hän ei sanonut sanallakaan, että se on takuukorjattava osa. Äitini tajusi kysyä, että onko se jotenkin tyypillinen vika tällaisessa autossa ja mies totesi, että ei ole. Papereista näki, että autoani ei ole vielä katsastettu niin hän tokaisi, että kyllä se silti saattaa katsastuksesta mennä läpi. Tähän mennessä oli selvinnyt, että takuu korvaa pallonivelen vaihdon, mutta mies yritti että jos nyt autoni menee katsastuksesta läpi niin unohtaisin koko asian ja heidän velvollisuus korjaamisesta päättyy muutaman päivän päästä.

Vasta kun saimme kysyttyä, että eikö se osa nyt jokatapauksessa kannattaisi vaihtaa takuun aikana jos siinä kerta on vikaa. Sovittiin, että ajan merkkihuollon kautta katsastuksen jälkeen.
Mieheni meni katsastukseen mukaan ja ihmetteli, että miten merkkihuollossa oli edes voitu väittää, että auto saattaisi mennä katsastuksesta läpi.
Myös jokin tiiviste vuosi, vaikka auto oli juuri huollettu, ja siitä sain korjauskehotuksen.
Ajoimme merkkihuoltoon ja sovimme korjauksen molemmista vioista perjantaille 26. päivä. Mies ilmoitti korjauksen vievän vain 30minuuttia.

Perjantaina vein auton korjaukseen aamulla yhdeksältä ja puoli yhteen mennessä en ollut saanut tekstaria auton noudosta. Siinä on aika pirun monta 30minuuttia liikaa.
Kysyin muuten autoa korjaukseen viedessäni, että korvaako takuu myös sen uusintakatsastuksen johon joudun vaihdettua palloniveltä mennä näyttämään. Ei kuulemma korvaa, mutta en enää luota mihinkään mitä siellä mestassa sanotaan - eli osaako joku muu sanoa miten tällaisessa tilanteessa tulee toimia?

Kun sitten puoli yhdeltä soitin huoltoon ja sain viimein jonkun puhelimen päähän sanottiin sieltä että auto on valmis. Kun kysyin, että miksi siitä ei ole ilmoitettu vastasi mies äkäisesti ettei kuule varmaan ole ehditty kun se viisi minuuttia sitten tuli valmiiksi. Kerroin, että minulle oli luvattu auton olevan valmis 30minuutissa ja hänestä se oli aivan utopistinen ajatus. Totesin hänen kuittailuunsa, että se ei todellakaan ole minun vika jos saan täysin väärää tietoa.

Fiilis lähteä autoa hakemaan oli aika nollassa ja jos olisin tiennyt mitä perillä odotti en varmasti olisi suostunut menemään sinne yksin.
Autoa oli minulle luovuttamassa taas joku eri tyyppi. Ensimmäiseksi hän ilmoitti ettei siellä mitään kosteutta ole, että mitään tiivistettä ei ole vaihdettu. Häkellyin ja sanoin siitä olleen korjaus kehotus ja sen korjaamisesta oli jo sovittu. Ei kuulemma ehjää osaa voi vaihtaa ja hän totesi katsastajassa olevan vikaa. Kun totesin miesystäväni olleen mukana katsastuksessa ja nähneen myös tiivisteen vuotavan pesi mies kätensä koko jutusa ja ilmoitti, että hän on tässä vain välikätenä. Että voisin kyllä jäädä odottelemaan, että se auton vastaanottanut mies tulee syömästä. Pidättelin itkua ja sain sanottua, että olen odottanut autoa jo kolme tuntia ylimääräistä enkä odota enää. Siihen tämä mies totesi, että kyllä sinun on täytynyt ymmärtää väärin, ei 30minuutissa korjata tuollaista vikaa. Ilmeestä paistoi miten nollana hän minua piti - olinhan vain tyhmä nainen.
En saanut sanottua enää mitään ja mies toisti, että voin jäädä odottamaan. Sitten sanoin, että en odota enää sekuntiakaan ja mies huusi, hän ihan oikeasti korotti äänensä, että no se on sitten ihan sinun oma päätöksesi jos nyt lähdet. Ja minähän nappasin auton avaimen tiskiltä ja lähdin - sanaakaan sanomatta.


Kysyn vaan, että missä on asiakaspalvelu?
Miten minulle voidaan vaan ilmoittaa, että sovittua työtä ei olekaan hoidettu?
Ja hei, minun olis jostain kumman syystä pitänyt ymmärtää että kun sanotaan 30minuuttia niin se tarkoittaa kolmea ja puolta tuntia, koska kukaan ei ole voinut luvata auton olevan valmis puolessa tunnissa.

Minä ainakin äänestä jaloillani. Aion kyllä paikan pomolle laittaa palautetta tästä käsittämättömästä toiminnasta, mutta liikkeeseen en enää koskaan astu. Tuntuu helpottavalta, että minun ei enää ole takuunkaan puolesta pakko mennä paikkaan, jossa olen vain ilmaa - tyhmä, koska olen nainen. 

17 comments:

 1. Voi ei, miten huonoa palvelua olet saant :(
  Mä olen siitä erikoinen tyyppi, sillä mä tiedän tytöksi ihan liikaa autoista ja sen takia osaan ja tiedän vaatia mitä autolle pitää tehdä. Ja mä olen omassa ammatissani oppinut olemaan kova ja vaativa.
  Toivottavasti nyt tosiaan saat huollatettua auton jossain paremmassa paikassa. Eihän tuollaista tarvitse kenenkään sietää. Halirutistus ♥

  ReplyDelete
  Replies
  1. Täytyy nyt vaan selvittää vielä katsastusmiehen kanssa, että mikä on homman nimi kun sitä yhtä osaa ei vaihdettukaan. On kyllä rasittavaa kun tällainen asia vie niin paljon energiaa ja kaikkea muutakin olisi tässä tarkoitus koittaa hoitaa. :(
   No kyllä mäkin yleensä saan suuni auki, mutta kun tilanne menee siihen pisteeseen, että en enää tiedä mitä tehdä niin sitten jään kyllä aika sanattomaksi ja itku meinaa väkisinkin tulla. On niin vihainen, että itkettää - se on niin ärsyttävää!!
   Ens kerralla otan sitten sut mukaan!! <3

   Delete
 2. Ihan uskomatonta! Itse olisin varmasti huutanut takaisin. Ihailtavaa itsekontrollia sinulta! Joitain vuosia sitten itkin myös mm. bensa-asemalla. Jätin autoni tankkauspisteelle suorittaakseni noin kolmen minuutin maksuprosessin ABC:n kassalla (Kaikkihan sitä tekee). Sillä välin oli ehtinyt joku sekopäämies tulla jonottamaan ja jouduttuaan odottamaan sen muutaman minuuttia liikaa, haukkui mut ihan lyttyyn nähtyään että joku hamehelmainen tytöntylleröhän se vaan sieltä tulee eikä tiedä mistään mitään. Koko mesta hiljeni ja kaikki tuijottivat skenaariota kunnes tajusin kavuta autooni ja ajaa itkien kotiin. Tällaisista selkkauksista huolimatta tai ehkä juuri niiden takia olen oppinut, että puolensa on pidettävä. Ja voi niitä naamoja kun ne tajuaa, että nuori ja nätti ei aina tarkoita idioottia. Eikä muuten itketä enää! Tästä voisi kirjoittaa vaikka kirjan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Apua, miten ihmiset voikin olla niin ilkeitä!
   Hienoa kuulla, että olet löytänyt itsestäsi vahvemman ihmisen! :)

   Delete
 3. Kiva, kun kirjoitit aiheesta! Auton ongelmat on ehkä rasittavimpia, mitä tiedän. Ei ne todellisuudessa ole sen isompia ongelmia kuin muutkaan, mutta multa ne syö eniten energiaa juuri siksi, kun en auton tekniikasta tarpeeksi tiedä! Täytyy vaan luottaa muiden sanaan, ja mä taas olen tottunut ajattelemaan omilla aivoillani ja kyseenalaistamaan asiat, jos siltä tuntuu :D Autoasioissa en voi sitä kuitenkaan tehdä, kun en oikeasti paremmin tiedä. Se tuntuu ärsyttävältä. Tiedän siis todellakin miltä susta tuntuu. Mä toimin just samalla tavalla kuin sä, eli kysyn hinnat etukäteen ja en todellakaan maksa ylimääräistä. Onneksi mun nykyinen mies tietää autoista aika paljon ja ex on automekaanikko. Yritän usein viedä auton hänelle, jos jotain ongelmaa ilmenee, mutta hän asuu 100km päässä ja aina ei voi lähteä ajamaan sinne asti, jos auto vaatii heti korjausta.

  Aika järkyttävän huonoa palvelua oot kyllä saanut. Onneksi sun ei tarvitse enää jalallakaan astua liikkeeseen. Kannattaa kyllä laittaa palautetta! Mulla oli kerran "kiva tapahtumasarja" tuulilasin vaihdon kanssa ja kun pyysin paikan johtajan numeroa ja soitin hänelle, sain lopulta hyvitystä kaikesta häsläämisestä. Jotkut siis vielä tajuaa asiakaspalvelun arvon.

  MS / Beauty Highlights

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos tsemppaavasta kommentistasi! <3
   Aion ehdottomasti laittaa sitä palautetta menemään, oma tarinasi antoi kannustusta siihen, että ehkä jossain on vielä joku joka ymmärtääkin jotain!! :)

   Delete
 4. Mikähän liike mahtaa olla kyseessä? En nimittäin ikinä vie omaa autoani sinne. Tuollaisen käytöksen jälkeen on mielestäni aivan liian kilttiä suojella liikkeen nimeä :)

  Monet miehet autoalalla kuvittelevat, että nainen ei osaa mitään tai ymmärrä mitään autoista. Ja monessa paikassa vain se, että mies menee riittää.

  En voi sanoa kuin että vaihda liikettä ja kerro eteenpäin liikkeen nimi ja kohtelu joka on naista alentavaa. Myönnän vieväni itse auton metodilla "tässä avaimet", mutta kun huoltaja on tuttu (miehen best man) niin luottamus on kovin eri tasolla.

  ReplyDelete
  Replies
  1. En uskalla liikkeen nimeä näin julksisesti mainita, mutta aion sinne ottaa vielä sähköpostin kautta yhteyttä ja pyytää selvitystä toiminnasta.

   Mutta lupaan kyllä vaihtaa liikettä, mitään muuta tällaisen palvelun jälkeen en voi edes kuvitella tekeväni. :)

   Delete
 5. Todella harmillista :( Uskon täysin, että monet yrittävät kusettaa/eivät välitä niin paljon siitä, mitä asiakkaalle tapahtuu.. Enkä tiedä koskeeko tämä heitä tai heidän liikettään, mutta sivusta seuranneena autonasentajien sun muiden työtä on pakko kyllä sanoa...

  Tietysti vuorovaikutusta parantaisi tämän asian julkituominen, mutta jos sinua rauhoittaa tai parantaa mieltäsi, tottakai jokaisella huoltofirmalla on monta autoa päivittäin, jotka tulee hoitaa. Tästä syystä siis, homma voi kestää sen 30 minuuttia, mutta kappas, jäi sanomatta, että on muitakin autoja, joita pitäisi saman päivän aikana hoitaa kuntoon. Niinpä sitten itse uskon (sinisilmäisesti?), että tämä on syy siihen, miksi joskus korjaaminen saattaa kestää. Siinä tilanteessa todella paska juttu, jos esim. tarvitsisi auton todellakin sen 30 minuutin päästä. En ole itse ollut ns. kentällä katsomassa, mutta luulen, että kai heilläkin joku työjärjestys niissä hommissa on. :o

  Olet ollut todella rohkea, kun olet kertonut asiasi suoraan ikävästä kohtelusta huolimatta. :) Olet ollut fiksu, koska olet huomioinut asioita, joissa sinua voitaisiin huijata. Se on tosi turhauttavaa, että ihmisten kanssa pitää käydä näitä samoja asioita läpi eikä asiat oikeen suju niinkuin niiden pitäisi. Voimia :)

  ReplyDelete
 6. Ja toiseksi, minusta on yhdentekevää, vaikka huutaisit naama punaisena siellä liikkeessä, jos kohtelu on tuon mukaista :D Ei tarvitse olla kiltti, jos toinenkaan ei ole. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Olin tosiaan varannut autoni takuukorjaukseen erikseen ajan ja odotin korjausta melkein kaksi viikkoa. Aikaa varatessa mies ilmoitti korjauksessa menevän 30 minuuttia. Miesystäväni ihmetteli heti sieltä lähdettyämme, että ei kyllä ymmärrä että miten se osa voidaan vaihtaa niin nopeasti.

   Lopputulos oli se, että sen auton kanssa väännettiin yli kolme tuntia ja kun kyselin puolen tunnin aikataulun perään tuli harvinaisen selväksi että sitä hommaa ei voi tehdä siinä ajassa.
   Jolloin se koko aika-arvio olikin minun moka, vaikka itse en korjauksen kestosta sitä varatessa edes kysynyt. :D

   Kiitos kommentistasi Jonna! :)

   Delete
 7. Tiedän yrittäjäperheen lapsena ja asiakaspalvelijana että asiakkaalle täytyy kertoa että "hei, meillä on tuossa muutama (tässä kysessä) auto jonossa, ja sen jälkeen vuorossa sun auto jonka korjaamiseen menee noin 30min." Jos todella vielä luvataan ilmoittaa kun asiakkaan auto on korjattu niin silloin ilmoitetaan. Ei ole todellakaan sinun vikasi jos sinulle ei kerrottu että siellä on muita autoja tullut aiemmin ja ovat huoltojonossa. Tottakai ne tehdään järjestyksessä, mutta asiasta tulisi kertoa.
  Harmillista että sait noin huonoa palvelua, toivottavasti löydät paljon paremman paikan pian. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos kommentistasi. :)

   Vastasin samaan aiheeseen liittyen tuohon yllä olevaan kommenttiin. :)

   Delete
 8. Päivällä jo yritin kommentoida tätä, mutta se kirjotus hävis johonkin.

  Mullakin on kokemusta merkkihuolloista. Toinen oli just tollanen rahanhuijausfirma, johon en enää ikinä autoani vie. Toinen sit taas superhyvä, sellanen minkä merkkihuollon kuuluukin olla.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihana kuulla, että sellaisiakin löytyy! :)

   Delete
 9. Harmittaa sun puolesta että oot joutunut kokemaan noin huonoa palvelua!! :( Laita ihmeessä palautetta menenmään! Toivottavasti sitten tulisi palveluun vähän muutosta...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos tsempistä nyt ja aiemmin Anni! <3

   Delete

« »
Instagram @Reetta_e

Layout by Julia E / Header by Mari H.

Powered by Blogger.