Kun stressi pysäytti

November 30, 2015

Mitä kuuluu, on kysymys, joka on alkanut meillä Suomessakin saada yhä enemmän jenkkimäisen tyylin. Se vaan kysytään, mutta jos oikeasti alkaisitkin kertomaan, että mitä ihan oikeasti kuuluu niin luultavasi kysymyksen kysyjä on jo jatkanut matkaansa ja viimeiset lauseesi kaikuvat kysyjän selälle. Koska kysymys on osa jokapäiväistä rutiiniamme niin yleensä itsekin aina vastaan automaattisesti, että hyvää kuuluu ja sitten juttu jatkuukin jo ihan muihin asioihin.

Tuntuu, että olisi jotenkin väärin vastata jotain rehellistä, jotain vähemmän positiivista. Kyllähän mulle yleisesti kuuluukin hyvää, haluan yrittää pysyä positiivisena vaikka elämä kuinka potkisi päähän. Olen niitä ihmisiä joka saattaa peilin edessä hymyillä itsekseen, jotta aivonikin luulisivat, että kaikki on hyvin. Mutta totuus on se, että sitten on myös niitä hetkiä, kun kaikki ei todellakaan ole hyvin.

Sitä niin helposti kuvittelee, että pystyy mihin vaan, että jaksaa tehdä ympäripyöreitä päiviä viikosta, kuukaudesta ja vuodesta toiseen, käydä siinä sivussa salilla ja kirjoittaa vielä blogiakin. Lähes kuusi vuotta jaksoin oravanpyörää, jossa en tuntenut sanaa ei - oli pakko jaksaa, vaikka aamuisin tuntui ettei sängystä ihan oikeasti jaksanut nousta. Mutta faktahan on se, että jos yrittäjä ei sieltä sängystä nouse niin rahaa ei tule ja laskut jää maksamatta - kiitos tästä loputtoman ahdistavasta todellisuudesta kuuluu päättäjille, joiden mielestä me pienyrittäjät emme ansaitse mitään kevennyksiä mistään, eikä meillä ihan oikeasti ole varaa sairastaa. Kun sitten helmikuun alussa makasin sydänfilmissä niin tajusin, että en voi elää elämääni terveyteni kustannuksella. Tarvittiin jotain oikeasti radikaalia herättämään minut siitä kuplasta, jonne loputtomalla suorittamisella olin joutunut.

Halusin kirjoittaa tämän postauksen pitkän pohdinnan jälkeen siksi, että en todellakaan ole ainoa, joka elää sellaisessa käsittämättömässä suorittamisen kuplassa. En myöskään ole ainut, joka istuu sohvannurkassa kyyneleet silmissä, koska on vaan niin kamala olo fyysisesti sekä henkisesti ja vaikka väsyttää niin ei enää edes pysty nukkumaan, koska rauhallista oloa ei pysty tavoittamaan edes silmiään ummistamalla. Kropassa tuntuu vaan sellainen käsittämätön levottomuus, jota ei saa pois.

Nyt osaan tunnistaa stressin oireet paremmin, enkä enää päästä tilannetta sellaiseksi mitä se oli helmikuussa. Nukuin silloin lähes viikon putkeen, kävin vaan välillä töissä, koska yrittäjänä isompi stressi olisi se, että liike pitäisi yhtäkkiä laittaa viikoksi kiinni. Salilla käynti jäi kokonaan, koska en jaksanut, en meinannut jaksaa kävellä edes portaita kolmanteen kerrokseen. Stressin puhkeaminen niin voimakkaina fyysisinä oireina vei kropastani jotenkin kaikki voimat ja vasta viikkojen jälkeen tuntui siltä, että olen taas oma itseni.

Herääminen siihen, että tällä tahdilla sairastutan itse itseni sai lisäämään sanavarastooni sanan EI. Kun rakennan kalenteriini työpäiviä, niin koitan parhaani mukaan pitää järjen matkassa mukana. Nappaan itselleni välillä niitä arkivapaita ja teen jotain ihan hömppää, se jos mikä on rentouttavaa.

Syksyisin energiani on aina vähissä, koska pimeys ja kylmyys imee musta kaikki voimat. Se tuli taas todistettua lokakuussa, jolloin bloginikin oli todella hiljainen. Tuntuu, että on jotenkin noloa myöntää, että ei jaksakaan sitä kaikkea mitä on ajatellut jaksavansa. Ja kauan elinkin elämääni niin, etten myöntänyt, vaikka olisi kannattanut. Siksi tilanne stressin kanssa luisui niin pahaksi, mitä se alkuvuonna oli. Jaksamattomuus ja itkyherkkyys eivät olleet enää ne ainoat oireet - hiuksia lähti valtavasti ja otsaani ilmestyi yhdessä yössä jonkin sortin akne, jonka paraneminen kesti ainakin pari kuukautta.

Onhan se jotenkin kipeää, että mun piti elää 28-vuotiaaksi ennen kuin opin kuuntelemaan itseäni ja omaa jaksamista ja myöntämään sen, että aina ei voi vaan jaksaa kaikkea. On myös pystyttävä sanomaan ei, sillä muuten se seinä tulee väkisinkin vastaan.

Juuri nyt voin tähän pimeyteen nähden todella hyvin. Odotan, että vuosi vaihtuu ja saan kääntää uuden sivun elämästäni. Vuonna 2016 aion kuunnella itseäni enemmän, olla reipas, mutta lopettaa sen liiallisen suorittamisen. Aion tosissani ottaa opikseni tästä vuodesta, joka on ehdottomasti ollut yksi aikuisikäni rankin.

Aion palata vielä tarkemmin tuohon yrittäjänä Suomessa aiheeseen, mutta tähän postaukseen en alkanut sitä sen enempää sisällyttämään. Pelkästään tämän tekstin luominen oli itselleni haaste ja tuota suunnittelemaani tekstiä varten tarvitsen myös vähän taustatietoja. Niin ja siinä kohtaa postauksesta olisi tullut niin pitkä, että tuskinpa kukaan olisi jaksanut sitä lukea.

Mutta mitä halusin kertoa tällä tekstilläni teille?

Ehdottomasti sitä, että kuunnelkaa itseänne enemmän. Kun tuntuu, että ei jaksa, niin levätkää. On rohkeampaa myöntää, että ei jaksa, kuin painaa väkisin eteenpäin ja samalla kadottaa elämästä se elämisen ilon. Jos et pysähdy edes hetkeksi rentoutumaan omasta päätöksestäsi niin jossain vaiheessa kroppasi antaa sellaiset merkit, että muuta vaihtoehtoa ei ole kuin pysähtyminen.

En itsekään ollut ennen näitä kokemuksiani tajunnut, että miten valtavan kamalia juttuja pelkkä stessi voi saada aikaan. Sellainen pieni stressi on usein vain hyväksi, mutta jos sen päästää kasvamaan hallitsemattoman isoksi, niin sitten siinä ei ole enää kyllä mitään hyvää.
Toivon todella, että tämä vuosi on opettanut itseäni elämään paremmin ja arvostamaan itseäni enemmän ja siksi jaksan uskoa, että saan elää stressittömämmin ensi vuonna.

Muistakaa kuunnella itseänne, jokainen meistä on sen arvoinen.♥
SEURAA BLOGIANI: BLOGLOVIN | FACEBOOK | INSTAGRAM

16 comments:

 1. Ihanan avoin ja rehellinen postaus kipeästä aiheesta. Uuvuin itse keväällä ja tuo mainitsemasi häpeä siitä ettei pysty kaikkeen kuulostaa surullisen tutulta. On haastavaa opetella nauttimaan pysähtymisestä tuntematta itseään laiskaksi mutta kun sen oppii, henkinen hyvinvointi kasvaa. Ihanaa joulunaikaa ja rauhallista joulua :)

  ReplyDelete
 2. Haha täällä vähän samanmoista meininkiä! Heräsin juuri työuneen, nyt kukutaan.. Toivottavasti ihmiset pääsisivät kaikki pian joululomalle!

  ReplyDelete
 3. Todella upea ja rehellinen kirjoitus. Itse pystyin samastumaan aivan täysin tekstiisi! Ihanaa, että olet niin rohkea, että uskalsit olla rehellinen ja paljastaa muotibloggaajan toisetkin kasvot :-)

  ReplyDelete
 4. Niin tuttu tunne! Itseltäni vaati todella paljon, että pystyin sisäistämään sen tosiasian, etteivät muut ihmiset odota minulta niin paljoa kuin minä itse. Minun kohdallani oman kehon ja mielen kuunteleminen vaati totaalisen pohjalle romahtamisen, josta toivutaan edelleen. Kirjoitin olostani viime keväänä myös blogiini:

  http://roosanpikseliblogi.blogspot.fi/2015/05/kohti-lomalaitumia-aitienpaivana-koko.html

  ReplyDelete
 5. Tärkeä aihe, hyvä kun nostit sen rohkeasti esille! Pelottavan iso osa ihmisistä elää jatkuvan liian suuren stressikuorman kanssa, ja liian moni ajaa stressinsä kanssa seinään. Minäkin. Erilaisen elämäntavan opetteleminen on vaikeaa, mutta välttämätöntä. Tsemppiä stressinpurkuun!

  ReplyDelete
 6. Heissan Reetta! Rohkea kirjoitus!

  Aloitin blogissani kiitollisuushaasteen ja haastan sinut, sillä blogisi kuuluu lemppareihini ja tuo minulle valtavasti inspiraatiota! Haaste löytyy täältä: http://anna.fi/kia-karin/kiitollisuushaaste/ Toivottavasti lähdet mukaan :-)

  ReplyDelete
 7. […] ensimmäisenä – kiitos ja halaus kaikille teille, jotka jaksoitte lukea marraskuun viimeisen postaukseni. Kommenttinne olivat minulle todella arvokkaita ja osoitti sen, että teidän kanssa voi […]

  ReplyDelete
 8. Tunnistan niin tuon olotilan itsessäni. Viikon loman aikana sain rentouduttua ja pääsin stressin tunteesta hetkeksi. Nyt kun olen ollut viikon kotona olen samassa pisteessä kuin ennen lomalle lähtöä. Olen työntekijä en edes yrittäjä joten minun ei kuuluisi työasioita stressata enkä käytännössä edes stressaa niitä vaan vielä oudompia asioita kuten avioliiton kasassa pysymistä, arjen pyörittämistä yms.

  Se, että yli kolmekymppisenä havahtuu stressiin on ihan kamalaa. Kertomasi akne iski myös minuun. Sekä naama että selkä tuli täyteen näppyjä. Kropan ylikierroksilla käyminen ja rauhoittuminen yötä vasten on hirveää ihmiselle joka tykkää nukkumisesta. Meillä on yöt muutenkin katkonaisia lasten heräilyiden takia ja siihen stressin aiheuttamat univaikeudet on yhtä helvettiä.

  Toivottavasti saat joulun pyhien aikana levättyä ja muistat ottaa rennommin ensi vuonna.:)

  ReplyDelete
 9. Kiitos tsemppaavasta kommentistasi! <3

  Onneksi sinä olet jo oppinut sen, mitä minä vielä jollain tasolla ainakin työstän. :)

  Kiitos samoin Jenni! <3

  ReplyDelete
 10. Jep, joululomaa odotellaan aika kovasti täälläkin! :)

  ReplyDelete
 11. Kiitos ihanasta kommentistasi Daphne! <3

  Uskon rehellisyyteen ja vaikka en ihan kaikkea täällä blogissa jaakaan, niin tämä asia tuntui siltä, että siitä on kirjoitettava. :)

  ReplyDelete
 12. Voi miten ikävä kuulla! :(

  Mutta tärkeintä on se, että nyt olet edes siinä pisteessä, että pystyt jo asian sanomaan ääneen ja ehkä sitä kautta se itseltä vaatiminenkin vähenee. <3

  Toipuminen on täälläkin edelleen käynnissä jollain tasolla - paljon tsemppiä sinne! :)

  ReplyDelete
 13. Kiitos Marika! <3

  Olet niin oikeassa tuon kanssa, että se tosiaankin on vaikeaa, mutta ehdottoman välttämätöntä.
  Itse ainakin vielä opettelen sitä fiksumpaa elämäntapaa, vaikka parannuksia onkin jo tapahtunut. :)

  Tsemppi sinnekin! <3

  ReplyDelete
 14. Hei ihana Kia! <3

  Kiitos kommentistasi, sain siitä valtavasti energiaa! <3

  Ja tiedätkö mitä, mun on todellakin syytä lähteä tohon sun haasteeseen mukaan, koska tänäänkin sain vain aikaiseksi valittaa tästä turhauttavasta säästä täällä blogin puolella. Haasteesta siis otettu koppi, kiitos! :)

  ReplyDelete
 15. Hei Susanna,

  kiitos kommentistasi! <3

  Kuulosta kovin tutulta tuo, että loman aikan saa rentouduttua ja hetken päästä ollaankin taas takaisin lähtötilanteessa. Se on niin turhauttavaa!
  Tämän asian kanssa taistelen itsekin lähes kuukausittain, on hyviä jaksoja ja sitten taas oireet palavat. Kerta toisensa jälkeen ne ovat onneksi kuitenkin lievenneet tämän vuoden aikana, joten siksi jaksan uskoa ja toivoa, että suunta on oikea ja ensi vuosi olisikin parempi.

  Paljon tsemppiä sinullekin ja toivottavasti saat itsekin rentouduttua joulun pyhinä! <3

  ReplyDelete
 16. […] tätä aihetta sivuten postauksen marraskuun lopulla, mutta tuntuu, että me ihmiset kuuntelemme itseämme tänä päivänä yhä […]

  ReplyDelete

« »
Instagram @Reetta_e

Layout by Julia E / Header by Mari H.

Powered by Blogger.