TBT: RIPSIBISNEKSEN MONET KASVOT

June 30, 2016

Olen aloittanut mielessäni tämän postauksen kirjoittamista lukuisia kertoja ja sitten taas pyyhkinyt kaiken pois ja aloittanut alusta. Aloittaminen on aina niin vaikeaa, varsinkin silloin, kun aihe koskettaa itseä henkilökohtaisesti. Tämä aihe on kuitenkin se, joka tuo leivän pöytääni ja mahdollistaa sen, että minulla on työpaikka johon mennä. Harva kauneudenalan uusi tulokas on levinnyt niin nopeasti kuluttajien tietoisuuteen kuin ripsienpidennykset. Kynsimarkkinat kasvoivat hitaasti, mutta varmasti, kun taas ripsibisnes kasvoi räjähdysmäisesti heti Suomeen rantautuessaan, eikä tämä suunta ota laantuakseen.

Olen tehnyt ripsipidennyksiä nyt reilun kuuden vuoden ajan ja siksi voinkin todeta, että olen nähnyt aikalailla kaiken niin hyvässä kuin pahassa. Olen lukenut median ryöpytyksen siitä, miten ripsipidennykset allergisoivat ihan älyttömästi, mutta harvassa jutussa on ollut mainintaa siitä, että oikein tehtynä ripset harvemmin aiheuttavat oireita. Eihän maailmassa ole mitään takuuvarmaa juttua jolle kukaan ei olisi allerginen, mutta tämän kuuden vuoden aikana on allergiatapauksia ripsien suhteen osunut kohdalleni todella vähän siihen nähden, että miten paljon niitä olen tehnyt. Kun ripset on tehty väärin saattavat silmäluomet oireilla ihan vaan sen takia, eikä tällöin kyse ole välttämättä allergiasta.

Kun aloitin ripsien teon oli se ylellisyyttä. Luksuspalvelu, jolla oli sen mukaiset hinnat. Pian kuitenkin ripsien suosio kasvoi niin paljon, että pimeitä tekijöitä alkoi pompahdella sieltä sun täältä. Kysynnän suuruus kasvatti tarjontaa, mutta ei mitenkään positiivisessa mielessä. Ihmiset tottuivat siihen, että 40€ ensilaittoja on olemassa. Toteankin nyt, että Suomen verotuksella ja yrittäjän pakollisilla kuluilla ei 40€ ensilaittoja ole olemassakaan! Itse en olekaan missään kohtaan lähtenyt mukaan tähän naurettavaan hintojen poljentaan - ennemmin kilpailen laadulla. Haluan, että minut muistetaan tekijänä kauniista ripsistä kuin tekijänä, jolla on naurettavan halvat hinnat. Laatu on se mikä tässä työssä maksaa, sillä huolella tehty ensilaitto vie minulta edelleen aikaa 1,5-2h, koska haluan tehdä työni hyvin.

Olen korjannut muiden tekemiä ripsiä niin paljon, että ihan ahdistaa. Ahdistaa siksi, että sitä paskaa jälkeä on liikkeellä ihan liikaa. Mutta mitä voi odottaa jos ilman koulutusta tilataan tuotteet ulomailta ja aletaan vaan tekemään!? En nyt kuitenkaan väitä, että kaikki pimeästi ripsiä tekevät olisivat huonoja tekijöitä ja kyllä sitä kuraa valitettavasti tulee ihan virallisista liikkeistäkin. Erona vaan on se, että kun menet pimeälle tekijälle ei sinulla ole mitään takuita siitä, että millaisilla tuotteilla hän työskentelee. Olen itse työskennellyt kahdella ammattilaissarjalla ja molempien koulutusten käymiseen vaadittiin y-tunnus. Myös tukun jäseneksi rekisteröityminen vaatii y-tunnuksen. Ilman tätä tunnusta on mahdotonta tehdä ostoksia suomalaisista tukuista. Kun ulkomailta tilaa vaan jotain on hyvin mahdollista, että tuotteet ovat sellaisia, jotka esimerksi Suomessa ovat oikeasti kiellettyjä.

 
 
Netti on täynnä kauhukertomuksia ripsipidennyksistä. Joskus ajattelin niiden olevan keksittyjä, mutta tänä päivänä on pakko todeta, etten pidä enää mitään mahdottomana - en sen jälkeen millaisia ripsiä olen joutunut korjaamaan ja millaisia tarinoita olen asiakkailtani kuullut. Mielestäni surullisinta on se, että ripsiä halutaan niin valtavasti, mutta silti niistä ei olla valmiita maksamaan ja sitten itketään kun ylä- ja alaripset ovat liimaantuneet yhteen ja tekijä on joutunut leikkaamaan saksilla silmäsi auki. Onko oikeasti ikinä niin, että halvalla saisi sitä parasta laatua? Niin kauan kun on kysyntää, on myös tarjontaa. Haluankin korostaa, että sinulla on elämäsi aikana vain yhdet silmät, vaikka ripset ovatkin uusiutuva luonnovara.

Kun ripset on tehty oikein, eivät ne ole vaaralliset, eivätkä ärsytä silmääsi. Ripsipidennysten ei kuulu tuntua lainkaan. Itselläni on ollut ripset kuusi vuotta putkeen. Keväällä pidin niistä pienen tauon, mutta nyt minulla on taas pidennykset, koska ne helpottavat arkeani huomattavasti. Tuon lyhyen tauon aikana kävin piilolinssitarkastuksessa, jonka yhteydessä silmäni tutkittiin. Optikkoni ei ollut uskoa, että miten hyvässä kunnossa silmäni ovat vaikka olen käyttänyt piilareita yli kymmenen vuoden ajan ja kärsin myös siitepölyallergiasta. Mitään haittaa ripisipidennyksien jatkuvasta käytöstä ei siis ole silmilleni ollut.

Mikä sai minut kirjoittamaan tämän postauksen juuri nyt?

Syitä on monia, mutta yksi isoimmista syistä on se, että olen huolissani. Olen kuulunut nyt jonkin aikaa Facebookissa erääseen ripsiryhmään ja herännyt siihen, että miten huolestuttavaan suuntaan ripsibisnes on menossa. Tuntuu, että jotkut tekijät liimaavat silmiisi ihan mitä vaan, että saisivat vain rahaa. Kauniiden ripsipidennysten tekoon tarvitaan harjoittelua, kärsivällisyyttä ja omistautumista. Jos joku mainostaa tekevänsä ripsien ensilaiton tunnissa, niin älä mene. Jos ripset tekee siinä ajassa, on ne varmasti liimattu klimppeihin tai ripsikuituja on käytetty todella vähän.

Toivon, että tällä alalla vielä jossain kohtaa laatu ja ammattitaito voittavat ne halvimmat ripset ihmisten miettiessä, että mihin sen ripsien ensilaiton menisi laittamaan. Laadukkailla ripsillä kun on se oma hintansa ihan syystä. Tyhjän saa pyytämättäkin.

Haluan myös kaikkien pimeiden tekijöiden ja heillä käyvien asiakkaiden miettivän, että haluatko todella tukea ja olla osa harmaata taloutta? 

Mitä ajatuksia tämä postaus herätti teissä? Entä millaisia kokemuksia teillä on ripsipidennyksistä? Kiitos kuvista: Erika / NUDE ja Liisa / Elizaveta ♥


6 comments:

 1. Aina ajankohtainen aihe ja hyvin kirjoitettu.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niinpä, valitettavasti tämä aihe on aina ajankohtainen. :(

   Delete
 2. Tosi hyvä teksti!! Ja ihana ripset mulla nykyään ;) Kiitos niistä <3

  ReplyDelete
 3. Hyvä postsus! Mä oon testannut kolme kertaa eri tekijää, joista kaksi oli loistavia. Testasin myös volyymiripsipidennyksiä. Mulla liima allergisoi heti, nukutun yön jälkeen luomet oli ihan turvoksissa... en ole enää kokeillut ripsiä pariin vuoteen, koska kerta kerralta vaikutus paheni, luomet olivat pidempään turvonneet ja teki mieli repäistä ripset veks. Laadussa ei kuitenkaan ollut vikaa, liimaa ei ollut liikaa ja kaikki oli liimattu yksitellen. Ei vaan silmät kestä :( Oon vähän kade, että olet pystynyt pitämään ripsiä kuusi vuotta :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tottakai sitä voi ihan oikeasti vaan olla näille ripsijutuille allerginen, mutta usein on myös tilanteita joissa oireet tulevat huonosta työstä ja asiakas turhaan luulee olevansa allerginen. Se on todella kurjaa! :(

   Delete

« »
Instagram @Reetta_e

Layout by Julia E / Header by Mari H.

Powered by Blogger.